Olejek jojoba (simmondsia chinensis)

Jojoba jest wieczniezieloną rośliną, o wysokości od 0,5 – 4 m, która jest mocno zakotwiczona w ziemi korzeniem palowym o długości dochodzącej nawet do 6 m. Olejek pozyskiwany jest z orzechopodobnych nasion, które zawierają płynny wosk (w temperaturze pokojowej). Olejek jojoba ma duże zastosowanie w kosmetyce, zawiera prowitaminę A i witaminę E, a korzystne zestawienie kwasów tłuszczowych pielęgnuje każdego rodzaju skórę. Chroni przed utratą wilgoci i nie pozostawia przy tym nieprzyjemnej tłustej wartswy. Wosk jojoba zwiększa elastyczność skόry i ilość magazynowanej w niej wody. Ma ledwo wyczuwalny zapach, słabe działanie przeciwzapalne, a nawet naturalny filtr ochronny: 3-4. Chętnie wykorzystywany jest do masażu i pielęgnacji włosów.

Dzięki swej zdolności wnikania i rozprzestrzeniania się w ludzkiej skórze olejek jojoba jest bardzo dobrym kosmetykiem typu anti-aging. Nadaje się świetnie do pielęgnacji skóry z niedoskonałościami, gdyż nie tworzy dobrego podkładu dla mikroorganizmów wywołujących problemy.

Firma Kneipp w wielu produktach używa wysokiej jakości olejku jojoba, np. w olejkach do masażu. Działa on stabilizująco na inne olejki i przedłuża ich trwałość.

BC_PSD1440YlangYlangMO202_PL_meBC_PSD2354ArnikaMO202_PL_me   BC_PSD8151MandelblueteMO202_PL_me

Reklamy

Dobroczynny masaż

IMG_2602

Prawie każdy zna to uczucie: obciążenia fizyczne, do ktόrych nie jesteśmy przyzwyczajeni, jednostronne ruchy, nieodpowiednia postawa ciała czy długie siedzenie lub stanie powodują napięcia i przeciążenie mięśni.
Najszybszą rada na te dolegliwości jest masaż z dobroczynnymi olejkami i można go wykonać w domowym zaciszu. Cenne olejki roślinne rozpieszczają i pielęgnują naszą skórę. Olejki do masażu Kneipp zawierają 95% naturalnych olejków roślinnych.
Poznaj i wypróbuj je koniecznie:-)
http://www.kneipp.pl/de/na_temat_zdrowia/spiete_miesnie.html