Rozmaryn – roślina lecznicza roku 2011

Kn_Pfl_ein_Rosmarin003meRozmaryn ze względu na wszechstronne zastosowanie powinien znaleźć się w każdym gospodarstwie domowym. Choć tak właściwie jego kariera zaczęła się w starożytności z powodu jego zapachu. Korzenno-cierpki zapach rozmarynu był używany przez starożytnych Egipcjan i Greków nie tylko do kamuflowania nieprzyjemnych woni. Stosowali to ziele podczas obrzędowych czynności i poświęcali je bogini miłości – Afrodycie. Jest to jeden z powodów, dlaczego dziś rozmaryn uchodzi za symbol miłości.

Rozmaryn – skuteczne kwiaty i liście

Rozmaryn lubi klimat suchy i ciepły i przede wszystkim jest mocno rozpowszechniony w regionie Morza Śródziemnego. Nie tylko w Europie jest gwiazdą wśród ziół. W Meksyku nikt nie potrafi sobie wyobrazić narodowej potrawy „Rosmeritas“ bez dodatku rozmarynu. Lecz zanim zaczął on robić furorę jako przyprawa, został we wczesnym średniowieczu odkryty przez benedyktynów i był uprawiany w ich przyklasztornych ogródkach ze względu na właściwości lecznicze. W konsekwencji tego Karol Wielki zarządził sadzenie owej rośliny leczniczej na swoich ziemiach. Tym samym ustanowiono pochód triumfalny rozmarynu, który jest naturalną apteczką. Już Paracelsus (lekarz, 1493 – 1541r. ) wymienia go jako składnik swoich sprawdzonych środków leczniczych i tynktur, np. na schorzenia reumatyczne. Wielu późniejszych badaczy przyrody wysławiało leczniczą moc rozmarynu przy opuchliznach, problemach z trawieniem i na artretyzm.

Dla Sebastiana Kneippa ( ksiądz i znawca naturolecznictwa, 1821 – 1897r. ) rozmaryn był jednym z ziół na dolegliwości żołądkowe i trawienne. Należał on do repertuaru skutecznych roślin dodawanych do wielu produktów. W medycynie ludowej istnieją dalsze zastosowania: to jako pomoc przy kaszlu i bólu gardła, to na zakwasy czy długotrwałe wzmocnienie przy niskim ciśnieniu krwi. Rozmaryn stosuje się jako dodatek do kąpieli lub herbatkę ( 1łyżeczkę ususzonych lub świeżych liści rozmarynu zalać zagotowaną wodą, zaparzać 10 minut, pić 2 filiżanki na dzień). To najczęstsze zastosowania rozmarynu.

Wszechstronność jest jednym z powodów, dlaczego rozmaryn został przez związek NHV Theophrastus wybrany na roślinę leczniczą roku 2011. Uważamy, że to dobry wybór.

A wy? Znacie jakieś sprawdzone przepisy w kuchni czy apteczce domowej z użyciem rozmarynu ?

Reklamy

Czy znasz tajemnicę piękna Kneipp®?

Nowość Kneipp® Olejek do ciała Tajemnica piękna !

100ml_Schoenheitsgeheimnis_PL_ma

Pozwól się rozpieszczać luksusowym zapachem i bogatą pielęgnacją dzięki wyszukanym roślinnym olejkom. Olejek arganowy, z maruli, rącznika i oliwa z oliwek to cenna pielęgnacja, zarówno dla skóry normalnej jak również suchej i zniszczonej. Olejek do ciała Tajemnica piękna Kneipp® to kompozycja czterech wartościowych naturalnych olejków, które intensywnie pielęgnują skórę chroniąc jej nawilżenie. Regeneruje i wzmacnia barierę ochronną skóry – dla aksamitnie miękkiej, gładkiej skóry. Szczególnie polecany do stosowania po prysznicu lub kąpieli, na wilgotną jeszcze skórę.

Olejek arganowy sprawia, że skóra staje się miękka i gładka.

Olejek marula wzmacnia barierę ochronną skóry i pielęgnuje ją.

Olejek z rącznika (olej rycynowy) działa natłuszczająco wyrównując tym samym utratę nawilżenia skóry.

Oliwa z oliwek chroni skórę i sprawia, że staje się aksamitnie gładka.

(Pojemność: 100 ml, sugerowana cena detaliczna: 27,99 zł. Dostępność w drogeriach: Hebe. Więcej informacji na: http://www.kneipp.pl/produkty/nowosci)

Uwaga:

Pierwszym 5 osobom, które w komentarzu wpiszą : „Pragnę poznać Tajemnicę piękna Kneipp®“ wyślemy na przetestowanie buteleczkę nowego olejku do ciała, w zamian za opis zastosowania i działania ze zdjęciem (opinia+ foto) przesłany na info@kneipp.pl, który zamieścimy jako wpis gościnny na naszym blogu. Zapraszamy, bo warto 😉

 

Kochani, jak widzimy nasz nowy olejek Was zainteresował, bardzo nas to cieszyJ.

Zgodnie z obietnicą dla pierwszych 5 osób, które zamieściły kometarz pod tym wpisem mamy do przetestowania Olejek do ciała Tajemnica piękna. Po jego przetestowaniu prosimy oczywiście o Waszą opinię oraz wpis ze zdjęciem, z góry serdecznie dziękujemy.

Anasz nowy olejek znajdziecie już bardzo niedługo na pólkach w drogeriach Hebe!

Poprosimy zatem poniższe osoby o przesłanie adresów do wysyłki na adres info@kneipp.pl:

  1. MałaGosia
  2. Dress Your Face
  3. Dorota
  4. Aleksandra

GRATULUJEMY!

 

Olej kokosowy

20151123_185114

Olej (tłuszcz) kokosowy, łącznie z wieloma innymi produktami kokosowymi, od tysiącleci dla wielu ludzi zalicza się do podstawowych produktów spożywczych. Pomimo faktu, iż zawiera dużo tłuszczów nasyconych, ma wiele cech pozytywnie wpływających na nasze zdrowie (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe). Jest łatwostrawny, nie ma tendencji do jełczenia, przez co może być bardzo długo przechowywany (schłodzony- nawet do 2 lat). Używany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie ma lekkie działanie antybakteryjne. Jako że jest łatwostrawny organizm chętnie przeznacza go na bieżące zużycie energii, a nie odkłada w postaci oponek na brzuchu.

Generalnie rzecz ujmując jest jednym z najbardziej naturalnych olejów, produkuje się go z suszonego miąższu kokosu (to tzw. kopra) poprzez tłoczenie. Olej kokosowy w ok. 90 % składa się z tłuszczów nasyconych, ma również niewielkie ilości mikroelementów oraz witaminy E, która przy procesie rafinowania niestety znika.

Olej kokosowy do temperatury ok 23-26 ° C jest w postaci stałej, zazwyczaj jest rafinowany i ma biały kolor. Wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni, ale i w kosmetyce. Jak dla mnie ciekawy jest fakt, iż dobroczynne działanie oleju kokosowego jest znane i potwierdzone naukowo, a jednak większość z tych badań nigdy nie dotarła do szerszej publiczności, wyniki badań nie były nagłaśniane w mediach. A z kolei dużo się mówi o dobroczynnym działaniu olejów, które w kosztownym procesie produkcji powstają z monokultur, z tymczasem nawet częściowo genetycznie modyfikowanych nasion (soja, rzepak)…

Na skórze ludzkiej tłuszcz kokosowy od razu topnieje, więc można go łatwo rozprowadzić. Jako że ma działanie antymikrobowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze jest bardzo przydatny do pielęgnacji skóry z takimi problemami. Nie wchodząc w mikrobiologiczne szczegóły można powiedzieć, że składowe oleju kokosowego potrafią rozpuścić otoczkę lipidową niektórych intruzów, przez co stają się one nieaktywne.

W Internecie aż roi się od przepisów na własnoręcznie wykonane kosmetyki, w których główną rolę gra olej kokosowy . Od pasty do zębów, przez kremy, po odżywki do włosów – znajdziemy chyba wszystko. Właśnie dzięki działaniu antybakteryjnemu nadaje się do pielęgnacji skóry z trądzikiem, wypryskami, itp. Ma działanie nawilżające, przez co działa przeciwzmarszczkowo i podobno pomaga też przy stanach neurodermii czy łuszczycy. Dla skóry suchej, ale i mieszanej czy tłustej, przy oparzeniach słonecznych i plamach pigmentacyjnych, itd. Regularne stosowanie ma przynosić upragniony efekt, warto więc samemu spróbować i ocenić.

Dajcie znać 😉 (DS)

 

 

(W oparciu o: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/kokosoel-ia.html oraz niemiecką wikipedię)

Masło shea

Od dawien dawna ludzie mieszkający w Afryce używają masła shea. Jest to tłuszcz roślinny, wydobywany z orzechów dziko rosnących drzew shea, zwanych również drzewami karité. W kosmetologii masło shea odnajdziemy pod nazwą butyrospermum parkii.

shea nussW rejonach, z których pochodzi masło shea, ludzie wierzą w jego bezcenną moc pielęgnacyjną i leczniczą. Uchodzi tam za sprawdzony naturalny środek, który potrafi utrzymać skórę piękną i zdrową aż do podeszłego wieku. Dzieci od urodzenia są tam pielęgnowane masłem shea. Tamtejsi ludzie wiedzą również o jego działaniu przeciwzapalnym i uśmierzającym ból stosując go w przypadku swędzenia, blizn i oparzeń. Kobiety ciężarne masują skórę masłem shea, aby zapobiec powstawaniu rozstępów. Poza takim zastosowaniem służy w wielu tradycyjnych potrawach jako cenny olej spożywczy i stosuje się go również u nas przy produkcji czekolady i właśnie kosmetyków.

Dlaczego masło shea jest tak cenne dla pielęgnacji skóry?

Obok triglicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych posiada wysoki procent części niezmydlanych. Jako „części niezmydlane” określa się składniki roślinne, ktόre podczas łączenia z ługiem nie zamieniają się w mydło, tak jak to jest zawsze w przypadku tłuszczόw. Ten niezmydlony tłuszcz czyni skórę miękką i wiąże wilgoć w górnych warstwach skóry. Kremy z masłem shea szybko i równomiernie rozprowadzają się po skórze. Szybko się wchłaniają nie pozostawiając tłustego filmu i długotrwale chronią skórę przed wysuszeniem. Poza tym masło karite zawiera wartościową alantoinę i witaminę E jako składniki pielęgnujące skόrę.

Dlaczego jest istotne, skąd pochodzi masło shea ?

Tradycyjna produkcja masła shea jest bardzo uciążliwa: kobiety i dzieci zbierają orzechowate owoce i je suszą. Następnie mozolną pracą miażdży się je w moździeżu, a potem jeszcze rozciera kamieniami. Powstałą masę podgrzewa się w wodzie. Lekki tłuszcz wypływa na wierzch, a jak wystygnie można zebrać masło shea. Krótko mówiąc: ciężka praca, a wynagrodzenie niestety często niegodne.

Firma Kneipp® przy wykorzystywaniu surowców kładzie szczególny nacisk zarówno na znakomitą ich jakość jak i na pozyskiwanie surowców w oparciu o aspekt długofalowości (zrównoważony rozwój, ochrona środowiska, sprawiedliwa zapłata dla rolników, itd.). Dlatego też pozyskujemy masło shea od firmy AAK (www.aak.com), która wspólnie z UNDP (United Nations Development Plan) zainicjowała projekt Sprawiedliwego Handlu i celowo wspiera miejscowe kobiety, które tradycyjnie zajmują się zbiorami orzechów shea.

Głównym celem projektu jest oddanie do dyspozycji narzędzi silnikowych oraz urządzeń wytwarzających prąd, które mają odciążyć kobiety w ich codziennych czynnościach domowych, np. podczas mielenia kukurydzy i orzechów shea. To praca, która bez wsparcia maszyn jest bardzo czasochłonna i wyczerpująca.

Dzięki ułatwieniu codziennej pracy kobietom pozostaje więcej czasu na zbiory orzechów shea, a co za tym idzie na wyższe zarobki zapewniające lepszy standard życia. I tak rodziny wykorzystują nowe zasoby finansowe na wykształcenie dzieci, opiekę medyczną lub przyszłościowe inwestycje zapewniające samodzielność zawodową.

Po zakończeniu projektu United Nations kobiety będą w dalszym ciągu otrzymywały wsparcie: na szkoleniach kobiety będą uczyły się podnosić jakość swych zbiorów i będą otrzymywały premie za najlepszą jakość surowca. Kolejnym ważnym aspektem współpracy są płatności zaliczkowe, które dają możliwość swobodnego planowania.

“Tak żyć potrzeba.”

20150924_081239Dziś chcieliśmy zachęcić wszystkich do ww lektury księdza Sebastiana Kneippa, w której przedstawia on swoje opinie i doświadczenia m.in. na temat życia, żywienia, wychowania, rytmu dnia, zdrowia i leczenia ciała. Książka ta zawiera “wskazówki i rady dla zdrowych i chorych, czyli jak żyć rozumnie należy, i leczyć się metodą odpowiednią naturze.”

Książka pisana jest staroniemieckim językiem i tak też jest przetłumaczona. Czytanie staropolskich słów i wyrażeń jest dla mnie jak wędrówka w czasie, podróż w przeszłość. Wywołuje lekką tęsknotę za tym prostym życiem w zgodzie z naturą.

Zamieszczę tu kilka cytatów, by zachęcić Was do czytania.

“Od dawien –dawna byli i są ludzie, którzy za zadanie życia postawili sobie, badać sposoby i środki, którymi leczyć można rozmaite choroby. Ileż to istnieje książek, pouczających nas o sile leczniczej niektórych ziół, lub o zbawiennem działaniu minerałów! Inni znowu uczą, jak można to lub owo zło usunąć przez wypalenie, cięcie, itp.. Już w mojej młodości czyniono mnie uważnym, że to lub owo ziele zbierają starzy ludzie, i używają go w rozmaitych dolegliwościach. Wtenczas patrzono na świat więcej z myślą i zastanowieniem, aniżeli dzieje się to dzisiaj (…)”

“Ze ziołami stało się tak jak ze starą modą. To, co dobre, użyteczne, pełne prostoty, a przecież tak piękne, to dziś znikło, a miejsce ich zajęły rzeczy bez smaku, niepiękne, a nawet szkodliwe i rujnujące ciało.”

“Szczególniejszego rodzaju lekarstwo, które wszędzie się na ziemi znachodzi, dobroczynna ręka Najwyższego dała biednej ludzkości, przeciw rozlicznym cierpieniom. Lekarstwem tem jest woda. “

“Czyż sama natura, tysiącami wskazówek, nie poucza człowieka, że używać powinien wody, jako lekarstwa! Jakżesz czujesz się ożywionym i wzmocniony, gdy po ciężkiej dnia pracy, albo wstawszy rano, omyjesz sobie twarz, ręce, a także szyję i piersi. Czyż nie widzisz, jeżeli umiesz patrzeć na przyrodę, że zwierzęta dotknięte chorobą, szukają wody, jako lekarstwa przeciw swym cierpieniom?”

“Wiele z tych rzeczy, o których mowa w tej książce, nie dostanie aprobaty akademicznie wykształconych lekarzy. Powiedzą, że nie dadzą się one pogodzić z dzisiejszym punktem widzenia umiejętności. To mię jednak nie powstrzymało od napisania ich, skutek bowiem jest najlepszym nauczycielem prawdy.”

Porównania i argumentacje przytaczane przez księdza Sebastiana Kneippa są tak oczywiste i zrozumiałe, że człowiek czytając potakuje głową. Niesamowite! Podane tu cytatu są zaledwie z kilku pierwszych stron 🙂 , a w książce znajduje się tyle mądrości… Warto je poznać. (DS)

(Źródło: “Tak żyć potrzeba.” Wskazówki i rady dla zdrowych i chorych. Autor Sebastian Kneipp. Przetłumaczył J.A. Łukasiewicz. Wydawnictwo ADALEX, Łask 2009)

Płynne złoto Maroka: olejek arganowy

arganZdjęcie: owoce drzewa arganowego

Olejek arganowy jest tak rzadki, jak i wyjątkowy. Argania (drzewo arganowe) jest  jedynym z gatunku Argania (Argania Spinosa). Już 80 milionów lat roślina ta rośnie w Maroko i tylko tam owocuje. Mimo wielu starań nie udało się naukowcom kultywować drzewa arganowego nigdzie indziej na całym świecie. Obszar zaledwie 820.000 ha na krańcach Sahary jest jedynym terenem uprawy na całym świecie.

Od 1998r. teren ten pod nazwą: „Arganeraie“ należy do rezerwatów biosfery UNESCO, stworzono go, by chronić ten zagrożony wyginięciem gatunek roślin. W ten sposób Maroko, w szczególności region południowo-zachodni między rzekami Souss i Massa, może czerpać korzyści z ogromnego popytu na wyjątkowy olejek arganowy. Przez dietetyków jak i kucharzy wychwalany jest on jako jeden z najbardziej wartościowych artykułów spożywczych na świecie. Przede wszystkim ze względu na najwyższą zawartość esencjonalnych kwasów tłuszczowych (ponad 80%) – głównie kwas linolowy i oleinowy, które można odnaleźć w produkcie naturalnym.  Do tego dochodzi również wysoka zawartość naturalnych antyoksydantów,  służących ochronie przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Jednym z tych antyoksydantów jest alfa-Tokoferol, który posiada największą aktywność witaminy E (zawartość jest prawie dwa razy większa niż w oliwie z oliwek). Berberowie już od XII wieku wykorzystują olejek arganowy do pielęgnacji włosów i skóry, jak i w medycynie tradycyjnej przy atopowym zapaleniu skóry, trądziku, dolegliwościach serca i krążenia, aż po problemy żołądkowo-jelitowe. Olejek arganowy jest wszechstronnym środkiem dla zdrowia, a dla skóry prawdziwym dobrodziejstwem. Wysokowartościowe składniki koją uszkodzoną, wrażliwą i zanieczyszczoną skórę. Dzięki działaniu nawilżającemu przeciwdziała wysuszeniu i starzeniu skóry.

Aby pozyskać cenny ten olejek potrzeba wiele pracy. Owoce z jednego całego drzewa dostarczają zaledwie 1 litr olejku.  W tym celu owoce są zbierane i przetwarzane w sposób tradycyjny. 80 % jest dziś produkowana jak niegdyś ręcznie, zazwyczaj przez miejscowe Wspólnoty Kobiet. Dzięki pielęgnacji, zbiorom i przetwarzaniu owoców drzewa arganowego kobiety  te zapewniają utrzymanie dla 6.000 ludzi. W ten oto sposób zdrowy olejek arganowy jest w każdym zakresie produktem naturalnym szczególnego rodzaju.