Olejek do ciała kontra balsam do ciała

olejek balsam

Kiedy używać olejku do ciała, a kiedy balsamu do ciała?

Coraz częściej jesteśmy pytani o to, czy lepiej jest używać olejku do ciała czy balsamu do ciała? Nie ma jednoznacznej ogόlnej odpowiedzi na to pytanie. To co jest dla nas dobre, jest odpowiednie. A żeby mieć pewność, podam tu kilka wskazόwek.

Olejek co ciała składa się wyłącznie z pielęgnujących olejkόw. Balsam do ciała jest emulsją, ktόra składa się z pielęgnujących olejkόw, wody i emulgatora.  A więc balsam do ciała zawiera mniej tłuszczόw niż olejek do ciała. Nasza rada zatem brzmi: aby zapewnić własnej skόrze optymalną pielęgnację należy najpierw ustalić jej typ.

Jak rozpoznam typ swojej skόry?

Przede wszystkim „skόrze suchej” czegoś brakuje. Ale są też tutaj rόżnice. W naszych szerokościach geograficznych mamy szeroko rozpowszechnione typy skόry: „sucha – słabo nawilżona“ lub „sucha – słabo natłuszczona“. Osoby z taką skόrą odczuwają tego oznaki.

Skόra „sucha –słabo nawilżona“ jest często blada, napięta, ze skłonnością do zmarszczek. Potrzebuje balsamu do ciała, ktόry zapewni skόrze odpowiednią ilość natłuszczenia i nawilżenia. Skόra „sucha – słabo natłuszczona“ powoduje uczucie napięcia, czasem swędzi, jest szorstka, bez blasku, ma skłonność do łuszczenia się, bądź drobnych pęknięć. W tym przypadku do pielęgnacji znakomity będzie olejek do ciała, lecz nie tylko. Taka skόra rόwnież potrzebuje nawilżenia. Polecamy zatem miłośnikom olejkόw, aby pielęgnowali swoją skόrę na zmianę olejkiem do ciała i balsamem do ciała.

Jakie produkty są najlepiej wchłaniane przez skόrę?

Ogόlnie rzecz biorąc w kosmetyce używa się olejkόw roślinnych lub olejόw syntetycznych (mineralnych).

Oleje mineralne odkładają się jak warstwa ochronna na skόrze i zapobiegają tym samym jej wysuszeniu, ponieważ nie traci ona już wilgoci. Mamy odczucie dobrze wypielęgnowanej skόry. Jednakże skόra nie jest wόwczas w stanie pobierać wilgoci z zewnątrz, a przez olejki mineralne nie jest pielęgnowana, ponieważ nie są one w stanie wniknąć w skόrę.

Natomiast olejki roślinne mają strukturę przypominającą tłuszcze wytwarzane w gόrnych warstwach skόry, wnikają w skόrę i są tam odpowiednio przyswajane i wykorzystywane. Dlatego Kneipp wykorzystuje do swoich produktόw pielęgnacyjnych tylko i wyłącznie olejki roślinne.

Wskazόwka Kneipp:

olejek do ciała i balsam do ciała są lepiej wchłaniane, jeżeli naniesiemy je na wilgotną jeszcze skόrę. Po kąpieli w wannie czy pod prysznicem należy delikatnie przykładając ręcznik osuszyć skόrę i od razu nanieść swόj ulubiony kosmetyk pielęgnujący.

Czy znasz tajemnicę piękna Kneipp®?

Nowość Kneipp® Olejek do ciała Tajemnica piękna !

100ml_Schoenheitsgeheimnis_PL_ma

Pozwól się rozpieszczać luksusowym zapachem i bogatą pielęgnacją dzięki wyszukanym roślinnym olejkom. Olejek arganowy, z maruli, rącznika i oliwa z oliwek to cenna pielęgnacja, zarówno dla skóry normalnej jak również suchej i zniszczonej. Olejek do ciała Tajemnica piękna Kneipp® to kompozycja czterech wartościowych naturalnych olejków, które intensywnie pielęgnują skórę chroniąc jej nawilżenie. Regeneruje i wzmacnia barierę ochronną skóry – dla aksamitnie miękkiej, gładkiej skóry. Szczególnie polecany do stosowania po prysznicu lub kąpieli, na wilgotną jeszcze skórę.

Olejek arganowy sprawia, że skóra staje się miękka i gładka.

Olejek marula wzmacnia barierę ochronną skóry i pielęgnuje ją.

Olejek z rącznika (olej rycynowy) działa natłuszczająco wyrównując tym samym utratę nawilżenia skóry.

Oliwa z oliwek chroni skórę i sprawia, że staje się aksamitnie gładka.

(Pojemność: 100 ml, sugerowana cena detaliczna: 27,99 zł. Dostępność w drogeriach: Hebe. Więcej informacji na: http://www.kneipp.pl/produkty/nowosci)

Uwaga:

Pierwszym 5 osobom, które w komentarzu wpiszą : „Pragnę poznać Tajemnicę piękna Kneipp®“ wyślemy na przetestowanie buteleczkę nowego olejku do ciała, w zamian za opis zastosowania i działania ze zdjęciem (opinia+ foto) przesłany na info@kneipp.pl, który zamieścimy jako wpis gościnny na naszym blogu. Zapraszamy, bo warto 😉

 

Kochani, jak widzimy nasz nowy olejek Was zainteresował, bardzo nas to cieszyJ.

Zgodnie z obietnicą dla pierwszych 5 osób, które zamieściły kometarz pod tym wpisem mamy do przetestowania Olejek do ciała Tajemnica piękna. Po jego przetestowaniu prosimy oczywiście o Waszą opinię oraz wpis ze zdjęciem, z góry serdecznie dziękujemy.

Anasz nowy olejek znajdziecie już bardzo niedługo na pólkach w drogeriach Hebe!

Poprosimy zatem poniższe osoby o przesłanie adresów do wysyłki na adres info@kneipp.pl:

  1. MałaGosia
  2. Dress Your Face
  3. Dorota
  4. Aleksandra

GRATULUJEMY!

 

Olej kokosowy

20151123_185114

Olej (tłuszcz) kokosowy, łącznie z wieloma innymi produktami kokosowymi, od tysiącleci dla wielu ludzi zalicza się do podstawowych produktów spożywczych. Pomimo faktu, iż zawiera dużo tłuszczów nasyconych, ma wiele cech pozytywnie wpływających na nasze zdrowie (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe). Jest łatwostrawny, nie ma tendencji do jełczenia, przez co może być bardzo długo przechowywany (schłodzony- nawet do 2 lat). Używany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie ma lekkie działanie antybakteryjne. Jako że jest łatwostrawny organizm chętnie przeznacza go na bieżące zużycie energii, a nie odkłada w postaci oponek na brzuchu.

Generalnie rzecz ujmując jest jednym z najbardziej naturalnych olejów, produkuje się go z suszonego miąższu kokosu (to tzw. kopra) poprzez tłoczenie. Olej kokosowy w ok. 90 % składa się z tłuszczów nasyconych, ma również niewielkie ilości mikroelementów oraz witaminy E, która przy procesie rafinowania niestety znika.

Olej kokosowy do temperatury ok 23-26 ° C jest w postaci stałej, zazwyczaj jest rafinowany i ma biały kolor. Wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni, ale i w kosmetyce. Jak dla mnie ciekawy jest fakt, iż dobroczynne działanie oleju kokosowego jest znane i potwierdzone naukowo, a jednak większość z tych badań nigdy nie dotarła do szerszej publiczności, wyniki badań nie były nagłaśniane w mediach. A z kolei dużo się mówi o dobroczynnym działaniu olejów, które w kosztownym procesie produkcji powstają z monokultur, z tymczasem nawet częściowo genetycznie modyfikowanych nasion (soja, rzepak)…

Na skórze ludzkiej tłuszcz kokosowy od razu topnieje, więc można go łatwo rozprowadzić. Jako że ma działanie antymikrobowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze jest bardzo przydatny do pielęgnacji skóry z takimi problemami. Nie wchodząc w mikrobiologiczne szczegóły można powiedzieć, że składowe oleju kokosowego potrafią rozpuścić otoczkę lipidową niektórych intruzów, przez co stają się one nieaktywne.

W Internecie aż roi się od przepisów na własnoręcznie wykonane kosmetyki, w których główną rolę gra olej kokosowy . Od pasty do zębów, przez kremy, po odżywki do włosów – znajdziemy chyba wszystko. Właśnie dzięki działaniu antybakteryjnemu nadaje się do pielęgnacji skóry z trądzikiem, wypryskami, itp. Ma działanie nawilżające, przez co działa przeciwzmarszczkowo i podobno pomaga też przy stanach neurodermii czy łuszczycy. Dla skóry suchej, ale i mieszanej czy tłustej, przy oparzeniach słonecznych i plamach pigmentacyjnych, itd. Regularne stosowanie ma przynosić upragniony efekt, warto więc samemu spróbować i ocenić.

Dajcie znać 😉 (DS)

 

 

(W oparciu o: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/kokosoel-ia.html oraz niemiecką wikipedię)

Masło shea

Od dawien dawna ludzie mieszkający w Afryce używają masła shea. Jest to tłuszcz roślinny, wydobywany z orzechów dziko rosnących drzew shea, zwanych również drzewami karité. W kosmetologii masło shea odnajdziemy pod nazwą butyrospermum parkii.

shea nussW rejonach, z których pochodzi masło shea, ludzie wierzą w jego bezcenną moc pielęgnacyjną i leczniczą. Uchodzi tam za sprawdzony naturalny środek, który potrafi utrzymać skórę piękną i zdrową aż do podeszłego wieku. Dzieci od urodzenia są tam pielęgnowane masłem shea. Tamtejsi ludzie wiedzą również o jego działaniu przeciwzapalnym i uśmierzającym ból stosując go w przypadku swędzenia, blizn i oparzeń. Kobiety ciężarne masują skórę masłem shea, aby zapobiec powstawaniu rozstępów. Poza takim zastosowaniem służy w wielu tradycyjnych potrawach jako cenny olej spożywczy i stosuje się go również u nas przy produkcji czekolady i właśnie kosmetyków.

Dlaczego masło shea jest tak cenne dla pielęgnacji skóry?

Obok triglicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych posiada wysoki procent części niezmydlanych. Jako „części niezmydlane” określa się składniki roślinne, ktόre podczas łączenia z ługiem nie zamieniają się w mydło, tak jak to jest zawsze w przypadku tłuszczόw. Ten niezmydlony tłuszcz czyni skórę miękką i wiąże wilgoć w górnych warstwach skóry. Kremy z masłem shea szybko i równomiernie rozprowadzają się po skórze. Szybko się wchłaniają nie pozostawiając tłustego filmu i długotrwale chronią skórę przed wysuszeniem. Poza tym masło karite zawiera wartościową alantoinę i witaminę E jako składniki pielęgnujące skόrę.

Dlaczego jest istotne, skąd pochodzi masło shea ?

Tradycyjna produkcja masła shea jest bardzo uciążliwa: kobiety i dzieci zbierają orzechowate owoce i je suszą. Następnie mozolną pracą miażdży się je w moździeżu, a potem jeszcze rozciera kamieniami. Powstałą masę podgrzewa się w wodzie. Lekki tłuszcz wypływa na wierzch, a jak wystygnie można zebrać masło shea. Krótko mówiąc: ciężka praca, a wynagrodzenie niestety często niegodne.

Firma Kneipp® przy wykorzystywaniu surowców kładzie szczególny nacisk zarówno na znakomitą ich jakość jak i na pozyskiwanie surowców w oparciu o aspekt długofalowości (zrównoważony rozwój, ochrona środowiska, sprawiedliwa zapłata dla rolników, itd.). Dlatego też pozyskujemy masło shea od firmy AAK (www.aak.com), która wspólnie z UNDP (United Nations Development Plan) zainicjowała projekt Sprawiedliwego Handlu i celowo wspiera miejscowe kobiety, które tradycyjnie zajmują się zbiorami orzechów shea.

Głównym celem projektu jest oddanie do dyspozycji narzędzi silnikowych oraz urządzeń wytwarzających prąd, które mają odciążyć kobiety w ich codziennych czynnościach domowych, np. podczas mielenia kukurydzy i orzechów shea. To praca, która bez wsparcia maszyn jest bardzo czasochłonna i wyczerpująca.

Dzięki ułatwieniu codziennej pracy kobietom pozostaje więcej czasu na zbiory orzechów shea, a co za tym idzie na wyższe zarobki zapewniające lepszy standard życia. I tak rodziny wykorzystują nowe zasoby finansowe na wykształcenie dzieci, opiekę medyczną lub przyszłościowe inwestycje zapewniające samodzielność zawodową.

Po zakończeniu projektu United Nations kobiety będą w dalszym ciągu otrzymywały wsparcie: na szkoleniach kobiety będą uczyły się podnosić jakość swych zbiorów i będą otrzymywały premie za najlepszą jakość surowca. Kolejnym ważnym aspektem współpracy są płatności zaliczkowe, które dają możliwość swobodnego planowania.

Olejek z wiesiołka

csm_Nachtkerze_470x353px_21_935905c5fbPochodzące z Ameryki ziele – wiesiołek (Oenotheria Biennis) jest niewymagający i w uprawie rośnie równie dobrze jak na ugorach czy łąkach. Ta dwuletnia roślina dorasta do 1,5 metra wysokości. Właściwa wartość wiesiołka ukryta jest w zamkniętych małych, podłużnych kapsułkach: nasionach, które tworzą się w żółtych, silnie pachnących kwiatach. Z tych nasion metodą wytłaczania lub ekstrakcji pozyskiwany jest żółty, tłusty olej wiesiołkowy.  Nazwa ludowa wiesiołka to: nocna świeca.

Olejek z wiesiołka (Oenothera Biennis (Evening Primerose) Oil) jest wszechstronnie stosowany ze względu na wysoką zawartość kwasu gamma-linolenowego. Olej zawiera ponad 80% wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, ok. 65 – 80 % kwasu linolowego i ok. 8 – 15 % kwasu gamma-linolenowego, który należy do esencjonalnych kwasów tłuszczowych. Jest potrójnie nienasycony, można go również przyporządkować do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Kwas gamma-linolenowy jest tworzony w organiźmie przez kwas linolowy i pomaga łagodzić różne dolegliwości. Zostało przykładowo stwierdzone, że u osób z neurodermią koncentracja kwasu gamma-linolenowego jest obniżona nawet o 50% w porównaniu do osób bez chorób skórnych.

Bogaty olejek z wiesiołka ma neutralny zapach, stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji przy neurodermii i różnych innych problemach skórnych. Przy egzemach, dokuczającym swędzeniu, zapaleniu skóry i trądziku olejek z wiesiołka ma działanie kojące i stabilizujące.

Olejek z wiesiołka może być również stosowany jako suplement żywnościowy. Jeżeli chodzi o zakres stosowania to są to wymienione już problemy skórne, ale również zespół napięcia przedmiesiączkowego. Zaleca się kurację doustną ekstraktu roślinnego, oferowanego zazwyczaj w formie kapsułek.

Nie tylko ludzie, ale też zwierzęta takie jak psy, koty czy konie mogą mieć alergie i problemy skórne. Niewiele osób wie, że czysty roślinny olejek z wiesiołka nadaje się również do leczenia zwierząt. Niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych może pojawić się podczas diety lub niewłaściwego odżywiania, szczególnie jeżeli pasza czy karma zawiera za mało tłuszczów. Ten problem często ujawnia nam stan sierści czy skóry. Kolejną oznaką niedoboru esencjonalnych kwasów tłuszczowych mogą być problemy z trawieniem. Z reguły starsze zwierzęta do dobrego samopoczucia potrzebują większej ilości tych kwasów tłuszczowych niż osobniki młode. Dlatego też mimo dobrego odżywiania nie można zupełnie wykluczyć niedoborów.

Olejek jojoba (simmondsia chinensis)

Jojoba jest wieczniezieloną rośliną, o wysokości od 0,5 – 4 m, która jest mocno zakotwiczona w ziemi korzeniem palowym o długości dochodzącej nawet do 6 m. Olejek pozyskiwany jest z orzechopodobnych nasion, które zawierają płynny wosk (w temperaturze pokojowej). Olejek jojoba ma duże zastosowanie w kosmetyce, zawiera prowitaminę A i witaminę E, a korzystne zestawienie kwasów tłuszczowych pielęgnuje każdego rodzaju skórę. Chroni przed utratą wilgoci i nie pozostawia przy tym nieprzyjemnej tłustej wartswy. Wosk jojoba zwiększa elastyczność skόry i ilość magazynowanej w niej wody. Ma ledwo wyczuwalny zapach, słabe działanie przeciwzapalne, a nawet naturalny filtr ochronny: 3-4. Chętnie wykorzystywany jest do masażu i pielęgnacji włosów.

Dzięki swej zdolności wnikania i rozprzestrzeniania się w ludzkiej skórze olejek jojoba jest bardzo dobrym kosmetykiem typu anti-aging. Nadaje się świetnie do pielęgnacji skóry z niedoskonałościami, gdyż nie tworzy dobrego podkładu dla mikroorganizmów wywołujących problemy.

Firma Kneipp w wielu produktach używa wysokiej jakości olejku jojoba, np. w olejkach do masażu. Działa on stabilizująco na inne olejki i przedłuża ich trwałość.

BC_PSD1440YlangYlangMO202_PL_meBC_PSD2354ArnikaMO202_PL_me   BC_PSD8151MandelblueteMO202_PL_me

Olejek migdałowy

Dziś krótko o olejku migdałowym: jest jednym z cenniejszych olejków roślinnych. Bardzo dobrze tolerowany przez skórę zarówno normalną jak i suchą (ze skłonnością do łuszczenia), a nawet dziecięcą. Olejek migdałowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i E, nadaje skórze miękki i aksamitny wygląd.

Osobiście od długiego już czasu do pielęgnacji ciała używam olejku migdałowego Kneipp®, którego w mojej łazience nie może zabraknąć. Jestem absolutną zwolenniczką tej linii zapachowej. Po kąpieli pod prysznicem delikatnie wcieram olejek w wilgotną jeszcze skórę i dosłownie czuję, jak moja skóra jest odżywiana i staje się „syta” – jeśli wiecie o co mi chodzi. Moja skóra jest bardziej elastyczna, jędrna, po prostu jakby młodsza.

Może ktoś z Was próbował już ten olejek? Co o nim sądzicie? (DS)

Olejek do ciała Kwiat migdała (DS)