Lawendowy koniec wakacji

Dzisiejszym wpisem żegnamy wakacje, ale na szczęście kalendarzowe lato jeszcze chwilę pozostanie z nami.  Być może niektórzy z Was mieli okazję odwiedzić latem polskie plantacje lawendy, a nawet podziwiać lawendowe pola w samej Prowansji? Lawenda to roślina, która budzi różne emocje. Część osób uwielbia jej zapach, a są
i tacy, którym ciężko go znieść. Jako gorący zwolennicy lawendy skupimy się na jej zaletach czyli właściwościach leczniczych i pielęgnacyjnych.

shutterstock_81740818

Lawenda zadomowiła się przede wszystkim w regionie śrόdziemnomorskim
i francuskiej Prowansji, ale to chorwacka wyspa Hvar została okrzyknięta „lawendową” wyspą ze względu na masową ilość upraw tej rośliny. Sama nazwa lawendy wywodzi się od łacińskiego słowa „lavare” (myć). Już starożytni Rzymianie cenili ją jako dodatek do kąpieli, ktόry działa harmonizująco. Ten tzw. „zapach południa” do dnia dzisiejszego jest jedną z ulubionych substancji zapachowych i dlatego też jest składnikiem wielu perfum i kosmetykόw. Nie tylko jej przyjemny zapach, ale też odkryta tysiące lat temu moc lecznicza czynią lawendę jedną z cenionych roślin leczniczych.

Jakie działanie ma lawenda?
– uspokaja i wycisza
– wspomaga układ trawienny
– łagodzi ból
– przyspiesza leczenie infekcji
– wspomaga regenerację skóry

shutterstock_100093484

Najbardziej popularnym produktem wytwarzanym z lawendy jest olejek lawendowy. Jego spektakularne działanie wynika z zawartości m.in. dużej ilości garbników, flawonoidów, fitosteroli, linalolu i kumaryny. Linalol odpowiada za charakterystyczny zapach lawendy, a flawonoidy, fitosterole, garbniki posiadają działanie antyoksydacyjne. Z kolei kumaryna rozszerza naczynia krwionośne i działa przeciwobrzękowo oraz przeciwskurczowo. W aromatoterapii olejek z lawendy jest wykorzystywany jako środek uspakajający i relaksujący. Dodany do kąpieli odpręża i ułatwia zasypianie,
a jego właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze czynią go niezwykle skutecznym
w leczeniu różnych infekcji.
Szerokie zastosowanie olejku lawendowego w kosmetyce wiąże się przede wszystkim
z jego działaniem ochronnym, przeciwstarzeniowym i przeciwzapalnym. Znajdziecie go w wybranych produktach Kneipp:
– Aromatyczny płyn pielęgnujący do kąpieli Na dobranoc
– Kryształki do kąpieli Prowansalskie sny lawendowe
– Esencja do kąpieli Lawendowe sny
Zachęcamy do wypróbowania 🙂

collage lawenda

Reklamy