Olej konopny odkryty na nowo

W roślinach konopi, przede wszystkim w niezapylonych żeńskich kwiatostanach, zawarty jest środek odurzający tetrahydrokannabinol (THC). Dlatego też wykorzystanie i uprawa konopi budzi kontrowersje, a nawet jest częściowo zakazana. Aktualnie w Niemczech uprawiane mogą być tylko te rodzaje konopi, które mają zawartość THC poniżej 0,3%. Nasiona roślin nie zawierają THC.

Olej konopny jest tłustym olejkiem pozyskiwanym z nasion konopi. Ten tłoczony olej uchodzi za jeden z najwartościowszych olejów spożywczych, jako że zawiera wysoki udział cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te mają pozytywny wpływ na wiele procesów przemiany materii w organiźmie, i bez obaw, olej konopny nie działa odurzająco, ponieważ nasiono, z którego jest tłoczony nie zawiera THC. W przeciwieństwie do żywicy, z której pozyskiwany jest olej haszyszowy. Dlatego też olej konopny bez wahania może być stosowany.

Olej konopny może mieć kolor żółto-zielony, jak również ciemno zielony – w zależności od metody tłoczenia. Pachnie ziołowo, ma orzechowy aromat. Smakiem przypomina zioła i zboża.

Przez działanie wysokich temperatur cenne kwasy tłuszczowe zostają zniszczone. Dlatego też olej konopny nie nadaje się do pieczenia i smażenia. Natomiast polecany jest jako dodatek do sałatek, sosów, marynat, a nawet musli na śniadanie. Najlepiej przechowywać go w lodówce, wówczas bez problemu wytrzyma kilka miesięcy. Wskazówka: dodając troszkę oleju konopnego do serka topionego lub bryndzy uzyskamy całkiem ciekawe wariacje.

Olej z konopi jest użyteczny nie tylko w kuchni. W sektorze technicznym znów jest powszechniej stosowany, np. do produkcji środków czyszczących, lakierów, smarów czy też środków ochrony drewna. W medycynie jest stosowany np. na zbyt wysoki poziom cholesterolu, ale też przy kuracji neurodermii i łuszczycy.

W kosmetyce w ostatnim czasie jest bardzo popularny ze względu na wysoką zawartość i różnorodne spektrum nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest szczególnie korzystny dla skóry szorstkiej i wrażliwej. Tak więc olej konopny odnajdziemy w wielu produktach kosmetycznych. Również w produktach Kneipp, np. w serii Radosna chwila relaksu.

konopie_schaumbad

Konopia i olej konopny odkrywane są na nowo w wielu dziedzinach. Rośliny z natury są odporne na większość szkodników i chorób, nie jest więc konieczne stosowanie środków ochrony roślin i środowisko naturalne jest chronione. Tym sposobem ta kultywowana od tysiącleci roślina lecznicza ponownie spotyka się z ogromnym zainteresowaniem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s