Rokitnik – dla witaminy C !

rokitnik

Rokitnik zwyczajny jest ciekawym krzewem, który osiąga nawet do 6 metrów wysokości (choć bardzo wolno rośnie). Ma dość małe wymagania i dużą odporność, co czyni go również stałym bywalcem naszych ogródków. Ma piękne pomarańczowe owoce –takie małe kuleczki, które zawierają ponad 2 razy więcej witaminy C niż przykładowo czarna porzeczka. Poza tym zawiera wiele innych witamin i mikroelementów. Z tego względu jest wykorzystywany w kuchni, jak i w kosmetyce.

Rokitnik jest bardzo cenny, choć trochę zapomniany. Ma działanie wzmacniające system immunologiczny organizmu, działa też przeciwbólowo.

Wykorzystanie w kuchni:

z owoców rokitnika można robić przetwory, takie jak soki lub dżemy. Dzięki dużej zawartości pektyn dość szybko tężeją. I co ważne: witamina C nie zostaje zniszczona w trakcie gotowania! Aby owoce były słodsze wystarczy je przemrozić. Susz owocowy dodawany jest do różnego rodzaju herbatek, poprawiając tym samym ich smak.

Wykorzystanie w kosmetyce:

z owoców rokitnika możemy robić maseczkę na twarz. Ma ona działanie “anti-aging” i poprawia wygląd skóry twarzy. Olejek z miąższu i pestek ma działanie wspomagające gojenie ran, wykorzystywany jest więc jako składnik maści lub kremów.

Macie jakiś ciekawy przepis na użycie owoców rokitnika? Napiszcie w komentarzach 🙂

Czekamy!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s