Olej kokosowy

20151123_185114

Olej (tłuszcz) kokosowy, łącznie z wieloma innymi produktami kokosowymi, od tysiącleci dla wielu ludzi zalicza się do podstawowych produktów spożywczych. Pomimo faktu, iż zawiera dużo tłuszczów nasyconych, ma wiele cech pozytywnie wpływających na nasze zdrowie (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe). Jest łatwostrawny, nie ma tendencji do jełczenia, przez co może być bardzo długo przechowywany (schłodzony- nawet do 2 lat). Używany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie ma lekkie działanie antybakteryjne. Jako że jest łatwostrawny organizm chętnie przeznacza go na bieżące zużycie energii, a nie odkłada w postaci oponek na brzuchu.

Generalnie rzecz ujmując jest jednym z najbardziej naturalnych olejów, produkuje się go z suszonego miąższu kokosu (to tzw. kopra) poprzez tłoczenie. Olej kokosowy w ok. 90 % składa się z tłuszczów nasyconych, ma również niewielkie ilości mikroelementów oraz witaminy E, która przy procesie rafinowania niestety znika.

Olej kokosowy do temperatury ok 23-26 ° C jest w postaci stałej, zazwyczaj jest rafinowany i ma biały kolor. Wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni, ale i w kosmetyce. Jak dla mnie ciekawy jest fakt, iż dobroczynne działanie oleju kokosowego jest znane i potwierdzone naukowo, a jednak większość z tych badań nigdy nie dotarła do szerszej publiczności, wyniki badań nie były nagłaśniane w mediach. A z kolei dużo się mówi o dobroczynnym działaniu olejów, które w kosztownym procesie produkcji powstają z monokultur, z tymczasem nawet częściowo genetycznie modyfikowanych nasion (soja, rzepak)…

Na skórze ludzkiej tłuszcz kokosowy od razu topnieje, więc można go łatwo rozprowadzić. Jako że ma działanie antymikrobowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze jest bardzo przydatny do pielęgnacji skóry z takimi problemami. Nie wchodząc w mikrobiologiczne szczegóły można powiedzieć, że składowe oleju kokosowego potrafią rozpuścić otoczkę lipidową niektórych intruzów, przez co stają się one nieaktywne.

W Internecie aż roi się od przepisów na własnoręcznie wykonane kosmetyki, w których główną rolę gra olej kokosowy . Od pasty do zębów, przez kremy, po odżywki do włosów – znajdziemy chyba wszystko. Właśnie dzięki działaniu antybakteryjnemu nadaje się do pielęgnacji skóry z trądzikiem, wypryskami, itp. Ma działanie nawilżające, przez co działa przeciwzmarszczkowo i podobno pomaga też przy stanach neurodermii czy łuszczycy. Dla skóry suchej, ale i mieszanej czy tłustej, przy oparzeniach słonecznych i plamach pigmentacyjnych, itd. Regularne stosowanie ma przynosić upragniony efekt, warto więc samemu spróbować i ocenić.

Dajcie znać 😉 (DS)

 

 

(W oparciu o: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/kokosoel-ia.html oraz niemiecką wikipedię)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s