Kosmetyki Kneipp – bez olejów mineralnych i parafinowych

Ropa naftowa, tzw. „czarne złoto“, jest materiałem wyjściowym do produkcji tworzyw sztucznych, ważnym nośnikiem energii i surowcem do produkcji paliw. Na całym świecie stosowana jest też w kosmetykach. Powód: każdy krem potrzebuje oprócz nawilżenia dodatkowego ważnego składnika – tłuszczu. Jednak stosowanie zarówno parafin jak i olejów mineralnych jest bardzo kontrowersyjne. Spróbujemy zestawić dla was „za i przeciw“, tak by każdy mógł wyrobić sobie własne zdanie.

Po pierwsze parafina nie jest olejem, tylko mieszaniną alkanów (łańcuchowe węglowodory nasycone). Pozyskiwana jest z ropy naftowej. Na skórze tworzy rodzaj powłoki, tzw. filmu, nie wsiąka i w ten sposób utrudnia funkcjonowanie naturalnych mechanizmów regulacyjnych. Lecz dodawanie tłuszczów i substancji pochodzących z olejów mineralnych ma dla producentów wiele zalet. Dodatki te są bardzo tanie, czyste, prawie nie wywołują alergii, a jakość dodatków jest stała. Jeszcze jedno działanie olejów mineralnych wykorzystuje się w kremach: efekt okluzyjny. Oznacza to, że warstwa rogowa skóry (zewnętrzna warstwa naskórka) zostaje uszczelniona od zewnątrz. Skóra nie oddaje już wilgoci. Skutkiem tego jest napęcznienie skóry i tymczasowe „sztuczne“ wygładzenie skóry. Wydaje się wówczas, że małe zmarszczki zniknęły. I tak sugeruje się nam działanie przeciwzmarszczkowe, którego nie ma. Jest wręcz przeciwnie. Efekt okluzyjny powoduje zaburzenia bariery ochronnej skóry, skutkiem czego następuje większa utrata wody ze skóry po użyciu produktów zawierających olej mineralny lub parafinowy. Czyli zmarszczki powstają szybciej, szybciej też przedostają się przez skórę substancje szkodliwe i zarazki.

W przeciwieństwie do tego lejki roślinne są triglicerydami, są bardzo podobne do tłuszczów własnych skóry i są całkiem naturalnie integrowane w przemianę materii w skórze.

abfullen41 Ogromny nacisk na higienę produkcji w firmie Kneipp

Olejki roślinne również tworzą pewnego rodzaju efekt okluzyjny, lecz nie tworzą nieprzenikalnego filmu na skórze, a warstwę półprzepuszczalną. W ten sposób stabilizują barierę skórną i wspierają zachodzące w skórze procesy. Stosowanie olejków roślinnych oznacza wysokie nakłady dla przemysłu. Po pierwsze produkt naturalny nie zawsze zawiera taką samą koncentrację składników. Uwarunkowania klimatyczne, jakość gleby, zapylanie przez pszczoły – wszystko może wpłynąć na wzrost rośliny. Oprócz tego olejki naturalne są przerabiane przez mikroorganizmy i co za tym idzie są biodegradowalne, w przeciwieństwie do olejów mineralnych. Tak więc cała higiena produkcyjna wymaga bacznej uwagi i ścisłej kontroli, by zapobiec kontaminacji (skażeniu) przez zarazki. Dla tych, którzy używają olejków naturalnych jako olejów bazowych oznacza to silnie zwiększone koszty produkcyjne. Jednakże korzyści dla konsumenta są tak wysokie, że te wydatki się dla firmy Kneipp opłacają. Dziedzictwo jakie przekazał nam Sebastian Kneipp zobowiązuje nas zarówno do skuteczności, jak i naturalności.

http://www.natrue.org/home/

Zrozumieć listę INCI (składników). Pod jakimi pojęciami kryją się oleje mineralne i parafiny?

Mineral Oil, Paraffinum liquidum, Cera Microcristallina, Ceresin, Ozokerite, Vaseline, Microcrystalline Wax lub Petrolatum. Silikony również należą do często używanych polimerów, które są stosowane zamiast wysokowartościowych tłuszczów. Są rozpoznawalne po zakończeniu “-cone”, np. Dimethicone.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s